Omdat we vaak vragen krijgen over de puntentelling zeskamp hebben we het zo simpel mogelijk proberen uit te werken.

Bij de omzetting van de puntentelling van de optocht naar de zeskamp geldt de volgende volgorde van categorieën (van meeste naar minste punten):

1.  Zelfgemaakte wagens (categorie 1a)

2.   Zelfgemaakte versiering/kleding van lopers/fietsers ( categorie 2a)

3.  Gehuurde wagens (categorie 1b)

4.  Gehuurde versiering/kleding van lopers/fietsers (categorie 2b)

Uit de lijst van de juryleden maken we 1 lange lijst die we rangschikken op volgorde van bovenstaande categorieën, waarbij het aantal deelnemende zeskampteams bepaalt hoeveel punten er verdeeld kunnen worden voor de zeskamp.

Bijvoorbeeld: met 15 zeskampteams krijgt de zelfgemaakte wagen met het hoogst aantal jurypunten 15 punten voor de zeskamp. De volgende zelfgemaakte wagen 14 punten etc. Van de allerlaagst scorende groep die met gehuurde kostuums meededen ( lopers/fietsers) blijft dan nog 1 punt over. 

Kortom: wil je hoog eindigen voor de zeskamp, dan loont het de moeite om met een zelfgemaakte wagen mee te doen aan de optocht. De volgende categorie die iets lager zullen scoren, maar nog altijd hoger dan iets wat gehuurd is, zijn die van de zelfgemaakte kostuums ( lopers/fietsers. Wanneer je iets huurt, dan val je automatisch in de lager scorende categorieën.